×
Nieuwsbrief + Gratis E-Book?
Schrijf je nu in!
We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Contact us

Blog

Wat is glutenvrij eten?

Dit zijn gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in verschillende, veel gebruikte graansoorten en spelen een rol in het bakproces en structuur van heel wat producten, zoals brood, pasta en koek. Omdat gluten aanwezig zijn in heel veel dagelijkse producten, is het voor mensen die er gevoelig aan zijn een hele opgave gluten vrij te eten.

Intolerant of allergisch voor gluten?
Bij mensen die er – soms onbewust – intolerant voor zijn, zorgen gluten voor een minder efficiënte werking van de dunne darm, waardoor onvoldoende voedingsstoffen worden opgenomen. Het effect? Je voelt je slapper, krijg soms een opgeblazen gevoel is zit minder goed in je vel. Op termijn kan het soms zorgen voor een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen.
Bij mensen met een glutenintolerantie veroorzaken gluten darmontstekingen en ernstige gezondheidsproblemen. Bij sommige mensen reageert het afweersysteem echter heel heftig op gluten: er ontstaat een allergische reactie. Als iemand met een glutenallergie (soms al een heel klein beetje) gluten bevattende producten binnenkrijgt, gaat het afweersysteem de strijd aan met die gluten. Het lichaam maakt dan antistoffen (IgE) aan en er komt histamine vrij. En die laatste stof zorgt voor de allergische klachten.
Een intolerantie is een niet-allergische reactie op voeding/gluten. Het afweersysteem heeft hier geen of een onbelangrijke rol in.

Doen bij intolerantie of allergie:

 

  • Vermoed je dat je een allergie of intolerantie hebt? Ga langs je arts of een dietiste om samen te ondervinden of je een allergie hebt. Dit word vaak gedaan volgend een eliminatiedieet.
  • Pas, bij een allergie of intolerantie, je voeding aan met hulp van een diëtist. Zo voorkom je een eenzijdige voedingspatroon. Lees etiketten. Ook van producten waar je geen allergenen in verwacht. Zo kan tandpasta het allergeen gluten bevatten en ook in babyvoeding kunnen allergenen zitten.
  • Bij het risico van een snelle, levensbedreigende reactie (anafylactische shock) krijg je een adrenalinepen voorgeschreven. Dit is een injectiepen, gevuld met adrenaline. Zorg dat je deze pen altijd bij je hebt en dat mensen in je naaste omgeving weten hoe de pen werkt.
gluten informatie
  • Deel dit artikel:

Wat is glutenvrij eten?

Dit zijn gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in verschillende, veel gebruikte graansoorten en spelen een rol in het bakproces en structuur van heel wat producten, zoals brood, pasta en koek. Omdat gluten aanwezig zijn in heel veel dagelijkse producten, is het voor mensen die er gevoelig aan zijn een hele opgave gluten vrij te eten.

Intolerant of allergisch voor gluten?
Bij mensen die er – soms onbewust – intolerant voor zijn, zorgen gluten voor een minder efficiënte werking van de dunne darm, waardoor onvoldoende voedingsstoffen worden opgenomen. Het effect? Je voelt je slapper, krijg soms een opgeblazen gevoel is zit minder goed in je vel. Op termijn kan het soms zorgen voor een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen.
Bij mensen met een glutenintolerantie veroorzaken gluten darmontstekingen en ernstige gezondheidsproblemen. Bij sommige mensen reageert het afweersysteem echter heel heftig op gluten: er ontstaat een allergische reactie. Als iemand met een glutenallergie (soms al een heel klein beetje) gluten bevattende producten binnenkrijgt, gaat het afweersysteem de strijd aan met die gluten. Het lichaam maakt dan antistoffen (IgE) aan en er komt histamine vrij. En die laatste stof zorgt voor de allergische klachten.
Een intolerantie is een niet-allergische reactie op voeding/gluten. Het afweersysteem heeft hier geen of een onbelangrijke rol in.

Doen bij intolerantie of allergie:

 

  • Vermoed je dat je een allergie of intolerantie hebt? Ga langs je arts of een dietiste om samen te ondervinden of je een allergie hebt. Dit word vaak gedaan volgend een eliminatiedieet.
  • Pas, bij een allergie of intolerantie, je voeding aan met hulp van een diëtist. Zo voorkom je een eenzijdige voedingspatroon. Lees etiketten. Ook van producten waar je geen allergenen in verwacht. Zo kan tandpasta het allergeen gluten bevatten en ook in babyvoeding kunnen allergenen zitten.
  • Bij het risico van een snelle, levensbedreigende reactie (anafylactische shock) krijg je een adrenalinepen voorgeschreven. Dit is een injectiepen, gevuld met adrenaline. Zorg dat je deze pen altijd bij je hebt en dat mensen in je naaste omgeving weten hoe de pen werkt.
gluten informatie
  • Deel dit artikel:

Wat is glutenvrij eten?

Dit zijn gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in verschillende, veel gebruikte graansoorten en spelen een rol in het bakproces en structuur van heel wat producten, zoals brood, pasta en koek. Omdat gluten aanwezig zijn in heel veel dagelijkse producten, is het voor mensen die er gevoelig aan zijn een hele opgave gluten vrij te eten.

Intolerant of allergisch voor gluten?
Bij mensen die er – soms onbewust – intolerant voor zijn, zorgen gluten voor een minder efficiënte werking van de dunne darm, waardoor onvoldoende voedingsstoffen worden opgenomen. Het effect? Je voelt je slapper, krijg soms een opgeblazen gevoel is zit minder goed in je vel. Op termijn kan het soms zorgen voor een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen.
Bij mensen met een glutenintolerantie veroorzaken gluten darmontstekingen en ernstige gezondheidsproblemen. Bij sommige mensen reageert het afweersysteem echter heel heftig op gluten: er ontstaat een allergische reactie. Als iemand met een glutenallergie (soms al een heel klein beetje) gluten bevattende producten binnenkrijgt, gaat het afweersysteem de strijd aan met die gluten. Het lichaam maakt dan antistoffen (IgE) aan en er komt histamine vrij. En die laatste stof zorgt voor de allergische klachten.
Een intolerantie is een niet-allergische reactie op voeding/gluten. Het afweersysteem heeft hier geen of een onbelangrijke rol in.

Doen bij intolerantie of allergie:

 

  • Vermoed je dat je een allergie of intolerantie hebt? Ga langs je arts of een dietiste om samen te ondervinden of je een allergie hebt. Dit word vaak gedaan volgend een eliminatiedieet.
  • Pas, bij een allergie of intolerantie, je voeding aan met hulp van een diëtist. Zo voorkom je een eenzijdige voedingspatroon. Lees etiketten. Ook van producten waar je geen allergenen in verwacht. Zo kan tandpasta het allergeen gluten bevatten en ook in babyvoeding kunnen allergenen zitten.
  • Bij het risico van een snelle, levensbedreigende reactie (anafylactische shock) krijg je een adrenalinepen voorgeschreven. Dit is een injectiepen, gevuld met adrenaline. Zorg dat je deze pen altijd bij je hebt en dat mensen in je naaste omgeving weten hoe de pen werkt.
  • Deel dit recept:

Reageer op dit artikel

  Subscribe  
Abonneren op