×
Nieuwsbrief + Gratis E-Book?
Schrijf je nu in!
We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Contact us

Blog

Mee doen aan een bodybuilding wedstrijd?

Tegenwoordig is het aantal cliënten dat nu een wedstrijd wilt doen, (vooral bikinifitness), vertienvoudigd. Veelal jonge vrouwen, die nog niet lang bezig zijn met de sport, maar vooral via Instagram geïnspireerd worden door alle wedstrijdlichamen. Laten we eerst duidelijk stellen dat een wedstrijd een piekmoment is. Niet eens een dag, maar letterlijk een paar minuten. Je werkt op voor een paar minuten om er op je allerbest uit te zien. En dat voor een willekeurige jury.

Coach Josca heeft het afgelopen half jaar haar kont er(op)af gesport om zelf eens te ervaren hoe dat nou eigenlijk is en hoe het eraan toe gaat.
Ik heb zelf nooit te maken gehad met overgewicht. Meedoen aan een wedstrijd in bodybuilding vergt extreem veel discipline en doorzettingsvermogen om in een bepaalde shape te komen. Op deze manier kon ik mijn ervaring in deze sport vergroten, maar ook leek mij dit avontuur erg leerzaam voor mijzelf en mijn coachingskills. Zodat ik beter kan begrijpen hoe lastig het is om gewicht te moeten verliezen.

Wedstrijd
Afgelopen weekend heeft mijn wedstrijd plaatsgevonden. Het moment was ein-de-lijk daar waar ik zo hard voor had gewerkt. Het hoogtepunt voelde niet als het hoogtepunt zoals ik mij had voorgesteld. Wellicht komt dat ook omdat de wedstrijd op Aruba plaatsvond en het niveau erg amateuristisch was, qua organisatie. Het verliep erg rommelig en ze lieten mij ook niet mijn T-walk (poses) afmaken in verband met tijdgebrek. Dit is natuurlijk ontzettend respectloos naar de atleten toe. Zij hebben tenslotte maanden gewerkt voor juist dát moment. Ik heb ondanks dat wel de tweede plek weten te bemachtigen!!
Bikini Fitness Josca

Geld
Er wordt niet alleen hard gewerkt… Deze sport kost ook nog eens een hele hoop geld. Ik ben in totaal meer dan €1000,- euro kwijt geweest voor die ene minuut op het podium. Denk hierbij aan de poseerlessen, make-up, sportcoach, sportschool, bikini, versiering voor op de bikini, juwelen, spraytanning, kapster, schoenen en natuurlijk je voeding. Hiernaast kost ook het inschrijven voor een wedstrijd veel geld en betalen vrienden en familie die willen komen kijken entree.
Dit mag je natuurlijk niet tegenhouden om je droom waar te maken, maar is dit wel iets om bij stil te staan voordat je eraan begint!

Voeding
Veelal wordt er gedacht dat je na het doen van een wedstrijd meteen op en top voedingsdeskundige bent, terwijl het merendeel van de atleten puur en alleen opvolgen wat een coach hen verteld te doen. De gedachte dus achter waarom je iets wel of niet eet wordt er niet bij uitgelegd. Dit zorgt ervoor dat je een normale aardappel als de boosdoener ziet en een zoete aardappel als super gezond. Reality check, dat is niet zo… Wil je kennis krijgen van voeding en training? Volg hiervoor een gedegen cursus, maar verwacht het niet te krijgen van meedoen aan een bikiniwedstrijd.

Voeding en obsessies
Nadat je jezelf maandenlang weg van lekker eten hebt moeten houden (met uitzondering van de lang achterhaalde “cheatdays”), is het niet gek dat je jezelf continu wilt vergrijpen aan vet- en suikerrijk eten. Niet omdat vet en suiker verslavend zijn, maar omdat je daarvan geniet en je weet dat je na de wedstrijd geen beperkingen meer worden opgelegd.
Veel vrouwen krijgen langdurig geen controle meer op hun eetgedrag. Daar kunnen er veel slecht mee omgaan. Los van de grote gewichtstoename na je wedstrijd (wat normaal is), is het gevoel van machteloosheid voor velen moeilijk te accepteren. Ondanks dat ik dacht dit niet te zullen hebben omdat ik zelf werk als ‘’voedingscoach’’, vind ik dit erg lastig en merk ik dat werkelijk mijn hele lichaam van slag is.

Energie
Het enige wat je doet is je lichaam in een uiterste staat brengen. En nee, dit is niet gezond. Ook al heb ik niks gebruikt, zelfs geen supplementen, waren ook de methodes om deze shape te gebruiken natuurlijk, maar ik heb me nooit eerder zo ongezond en energieloos gevoeld.
Het is immers een vrijwillige uithongering tot een ongezonde hoeveelheid lichaamsvet. De vroege ochtenden, het slopende dieet, je verstoorde libido, je moodswings, je partner, familie en collega’s die er geen reet van begrijpen, je ingevallen gezicht, mogelijk je haaruitval, verstoorde menstruatie en constante kwarkadem zijn voor niemand een plezier.

‘Ja maar dat is het mij waard! Ik doe het voor mijzelf en ik wil kijken hoe ver ik kan komen!’ Dat is een prima argument. Wel wordt deze vaak met te veel overtuiging gebracht door mensen die niet weten wat zij kunnen verwachten, maar dat terzijde. Vrijwel niemand kan er altijd uitzien zoals zij er op het podium uitzien. Ook daar hebben veel mensen moeite mee. Het is niet ongebruikelijk om na een wedstrijd binnen een week minimaal vijf kilo aan te komen.Wedstrijd schema

Wil je dit toch graag gaan doen? Hebben we een checklist voor je. Voordat je kijkt naar het mentale aspect, moet je je eerst een aantal dingen afvragen wat betreft je fysiek.

 • Als je aan het trainen bent in de gemiddelde commerciële sportschool, spring je er dan enigszins uit qua hoe je lichaam eruit ziet?
 • Als je over straat loopt in strakkere kleding, trek je dan aandacht met je fysiek?
 • Heb je ervaring met het doorlopen van verschillende ‘cycles’ van ‘bulken’ en ‘cutten’?
 • Heb je gedurende een langere periode als man zijnde <10% lichaamsvet gezeten, als vrouw zijnde onder de 20%? (gemeten met jackson-pollock huidplooimeting)

Als het antwoord op vraag 4 ‘ja’ was, was dit makkelijk vol te houden, zonder jezelf extreem te beperken op sociaal vlak of hier in door te slaan? Dan gaan we naar deel 2:

 • Ben jij in staat om goed naar jezelf te kunnen kijken na de wedstrijd, wetende dat je 99% van je leven er nooit meer in die shape bij zult lopen?
 • Kun jij jezelf restricties opleggen, zonder jezelf dingen aan te trekken van je directe omgeving die er 100% zeker commentaar op gaat hebben?
 • Kun je dingen opofferen op sociaal gebied, zoals uiteten en drankjes doen, gedurende die laatste weken/laatste aantal maanden?
 • Weet je van jezelf dat je emoties kunt delen en je coach (of vertrouwenspersoon) op de hoogte kunt houden van hoe je je voelt, zonder dingen achter te houden?
 • Hoeveel emotie hang jij aan ‘lekker’ eten en kun je dat loslaten naar mate je lager komt qua calorie/energie inname?
 • Kun je mentaal omgaan met het feit dat je op een gegeven moment, ongeacht hoe goed je het probeert te controleren, continu honger zult hebben en steeds een ‘drang’ naar voeding zult ervaren?

Realistisch zijn
We accepteren en begrijpen dat mensen van 1 meter 70 geen realistische kans hebben om een pro basketbalspeler te worden, ongeacht hoeveel moeite, toewijding en tijd hier in gaat zitten, of hoe gepassioneerd diegene over zijn/haar doel is. Dit geldt natuurlijk ook voor deze tak van sport. 

‘Maar ik doe het niet om te winnen, ik doe het voor mezelf!’
Laten we voorop stellen dat, als je deze instelling hebt, je allereerst even een buiging verdient. Je begint namelijk aan het proces van het fysiek uithongeren van je lichaam, tot het punt waarop je tegen de limiet aan zit, waarbij je zowel fysiek als mentaal meer uitgeput raakt dan de gemiddelde mens ooit zal zijn, om vervolgens een podium op te stappen waar je beoordeeld wordt, zonder dat je enige waarde hecht aan het feit dat je misschien wel nummer 10 van de 10 wordt. Als je bij dat feit geen enkel moment twijfelt, verdien je enorm veel lof, ongeacht de situatie.

De vraag die ik je dan zou stellen is: wáárom doe je het? Wil je een podium fysiek, of wil je echt op het podium staan? Als je geen waarde hecht aan een podiumplaatsing, waarbij je op het podium staat puur en alleen voor jezelf, waarom wil je dan meedoen aan deze ‘vleeskeuring’? Wat nu als ik je vertel dat je dat beoogde fysiek ook kunt bereiken zonder dat iemand het eindresultaat wellicht naar beneden haalt, door je een slechte plaatsing te geven? Als de score je niet interesseert, waarom laat je je dan jureren? Als je tevreden bent met het resultaat op je eigen foto’s en hetgeen wat in je eigen spiegel te zien is, is een fotoshoot (met blijvend resultaat in de vorm van foto’s) dan geen betere optie?

Bikini fitness Health & Co

Een wedstrijddoel kan enorm leuk, leerzaam en vol toegevoegde waarde zijn; mits je weet waar je aan begint. Als je alles voor jezelf op een rij hebt gezet, begrijpt wat erbij komt kijken en met 100% zekerheid kunt zeggen dat je er vol voor wilt gaan, dan raad ik je aan er ook met alle zin van de wereld aan te beginnen, want er staat je een prachtige ervaring te wachten! Je leert jezelf als persoon beter kennen, je gaat ervaren hoe het is om alles te geven en je gaat een prestatie leveren waarbij je je grenzen verder verlegt dan de meeste mensen zich voor kunnen stellen. Zet hem op!

 

Bodybuilding Health & Co
 • Deel dit artikel:

Mee doen aan een bodybuilding wedstrijd?

Tegenwoordig is het aantal cliënten dat nu een wedstrijd wilt doen, (vooral bikinifitness), vertienvoudigd. Veelal jonge vrouwen, die nog niet lang bezig zijn met de sport, maar vooral via Instagram geïnspireerd worden door alle wedstrijdlichamen. Laten we eerst duidelijk stellen dat een wedstrijd een piekmoment is. Niet eens een dag, maar letterlijk een paar minuten. Je werkt op voor een paar minuten om er op je allerbest uit te zien. En dat voor een willekeurige jury.

Coach Josca heeft het afgelopen half jaar haar kont er(op)af gesport om zelf eens te ervaren hoe dat nou eigenlijk is en hoe het eraan toe gaat.
Ik heb zelf nooit te maken gehad met overgewicht. Meedoen aan een wedstrijd in bodybuilding vergt extreem veel discipline en doorzettingsvermogen om in een bepaalde shape te komen. Op deze manier kon ik mijn ervaring in deze sport vergroten, maar ook leek mij dit avontuur erg leerzaam voor mijzelf en mijn coachingskills. Zodat ik beter kan begrijpen hoe lastig het is om gewicht te moeten verliezen.

Wedstrijd
Afgelopen weekend heeft mijn wedstrijd plaatsgevonden. Het moment was ein-de-lijk daar waar ik zo hard voor had gewerkt. Het hoogtepunt voelde niet als het hoogtepunt zoals ik mij had voorgesteld. Wellicht komt dat ook omdat de wedstrijd op Aruba plaatsvond en het niveau erg amateuristisch was, qua organisatie. Het verliep erg rommelig en ze lieten mij ook niet mijn T-walk (poses) afmaken in verband met tijdgebrek. Dit is natuurlijk ontzettend respectloos naar de atleten toe. Zij hebben tenslotte maanden gewerkt voor juist dát moment. Ik heb ondanks dat wel de tweede plek weten te bemachtigen!!
Bikini Fitness Josca

Geld
Er wordt niet alleen hard gewerkt… Deze sport kost ook nog eens een hele hoop geld. Ik ben in totaal meer dan €1000,- euro kwijt geweest voor die ene minuut op het podium. Denk hierbij aan de poseerlessen, make-up, sportcoach, sportschool, bikini, versiering voor op de bikini, juwelen, spraytanning, kapster, schoenen en natuurlijk je voeding. Hiernaast kost ook het inschrijven voor een wedstrijd veel geld en betalen vrienden en familie die willen komen kijken entree.
Dit mag je natuurlijk niet tegenhouden om je droom waar te maken, maar is dit wel iets om bij stil te staan voordat je eraan begint!

Voeding
Veelal wordt er gedacht dat je na het doen van een wedstrijd meteen op en top voedingsdeskundige bent, terwijl het merendeel van de atleten puur en alleen opvolgen wat een coach hen verteld te doen. De gedachte dus achter waarom je iets wel of niet eet wordt er niet bij uitgelegd. Dit zorgt ervoor dat je een normale aardappel als de boosdoener ziet en een zoete aardappel als super gezond. Reality check, dat is niet zo… Wil je kennis krijgen van voeding en training? Volg hiervoor een gedegen cursus, maar verwacht het niet te krijgen van meedoen aan een bikiniwedstrijd.

Voeding en obsessies
Nadat je jezelf maandenlang weg van lekker eten hebt moeten houden (met uitzondering van de lang achterhaalde “cheatdays”), is het niet gek dat je jezelf continu wilt vergrijpen aan vet- en suikerrijk eten. Niet omdat vet en suiker verslavend zijn, maar omdat je daarvan geniet en je weet dat je na de wedstrijd geen beperkingen meer worden opgelegd.
Veel vrouwen krijgen langdurig geen controle meer op hun eetgedrag. Daar kunnen er veel slecht mee omgaan. Los van de grote gewichtstoename na je wedstrijd (wat normaal is), is het gevoel van machteloosheid voor velen moeilijk te accepteren. Ondanks dat ik dacht dit niet te zullen hebben omdat ik zelf werk als ‘’voedingscoach’’, vind ik dit erg lastig en merk ik dat werkelijk mijn hele lichaam van slag is.

Energie
Het enige wat je doet is je lichaam in een uiterste staat brengen. En nee, dit is niet gezond. Ook al heb ik niks gebruikt, zelfs geen supplementen, waren ook de methodes om deze shape te gebruiken natuurlijk, maar ik heb me nooit eerder zo ongezond en energieloos gevoeld.
Het is immers een vrijwillige uithongering tot een ongezonde hoeveelheid lichaamsvet. De vroege ochtenden, het slopende dieet, je verstoorde libido, je moodswings, je partner, familie en collega’s die er geen reet van begrijpen, je ingevallen gezicht, mogelijk je haaruitval, verstoorde menstruatie en constante kwarkadem zijn voor niemand een plezier.

‘Ja maar dat is het mij waard! Ik doe het voor mijzelf en ik wil kijken hoe ver ik kan komen!’ Dat is een prima argument. Wel wordt deze vaak met te veel overtuiging gebracht door mensen die niet weten wat zij kunnen verwachten, maar dat terzijde. Vrijwel niemand kan er altijd uitzien zoals zij er op het podium uitzien. Ook daar hebben veel mensen moeite mee. Het is niet ongebruikelijk om na een wedstrijd binnen een week minimaal vijf kilo aan te komen.Wedstrijd schema

Wil je dit toch graag gaan doen? Hebben we een checklist voor je. Voordat je kijkt naar het mentale aspect, moet je je eerst een aantal dingen afvragen wat betreft je fysiek.

 • Als je aan het trainen bent in de gemiddelde commerciële sportschool, spring je er dan enigszins uit qua hoe je lichaam eruit ziet?
 • Als je over straat loopt in strakkere kleding, trek je dan aandacht met je fysiek?
 • Heb je ervaring met het doorlopen van verschillende ‘cycles’ van ‘bulken’ en ‘cutten’?
 • Heb je gedurende een langere periode als man zijnde <10% lichaamsvet gezeten, als vrouw zijnde onder de 20%? (gemeten met jackson-pollock huidplooimeting)

Als het antwoord op vraag 4 ‘ja’ was, was dit makkelijk vol te houden, zonder jezelf extreem te beperken op sociaal vlak of hier in door te slaan? Dan gaan we naar deel 2:

 • Ben jij in staat om goed naar jezelf te kunnen kijken na de wedstrijd, wetende dat je 99% van je leven er nooit meer in die shape bij zult lopen?
 • Kun jij jezelf restricties opleggen, zonder jezelf dingen aan te trekken van je directe omgeving die er 100% zeker commentaar op gaat hebben?
 • Kun je dingen opofferen op sociaal gebied, zoals uiteten en drankjes doen, gedurende die laatste weken/laatste aantal maanden?
 • Weet je van jezelf dat je emoties kunt delen en je coach (of vertrouwenspersoon) op de hoogte kunt houden van hoe je je voelt, zonder dingen achter te houden?
 • Hoeveel emotie hang jij aan ‘lekker’ eten en kun je dat loslaten naar mate je lager komt qua calorie/energie inname?
 • Kun je mentaal omgaan met het feit dat je op een gegeven moment, ongeacht hoe goed je het probeert te controleren, continu honger zult hebben en steeds een ‘drang’ naar voeding zult ervaren?

Realistisch zijn
We accepteren en begrijpen dat mensen van 1 meter 70 geen realistische kans hebben om een pro basketbalspeler te worden, ongeacht hoeveel moeite, toewijding en tijd hier in gaat zitten, of hoe gepassioneerd diegene over zijn/haar doel is. Dit geldt natuurlijk ook voor deze tak van sport. 

‘Maar ik doe het niet om te winnen, ik doe het voor mezelf!’
Laten we voorop stellen dat, als je deze instelling hebt, je allereerst even een buiging verdient. Je begint namelijk aan het proces van het fysiek uithongeren van je lichaam, tot het punt waarop je tegen de limiet aan zit, waarbij je zowel fysiek als mentaal meer uitgeput raakt dan de gemiddelde mens ooit zal zijn, om vervolgens een podium op te stappen waar je beoordeeld wordt, zonder dat je enige waarde hecht aan het feit dat je misschien wel nummer 10 van de 10 wordt. Als je bij dat feit geen enkel moment twijfelt, verdien je enorm veel lof, ongeacht de situatie.

De vraag die ik je dan zou stellen is: wáárom doe je het? Wil je een podium fysiek, of wil je echt op het podium staan? Als je geen waarde hecht aan een podiumplaatsing, waarbij je op het podium staat puur en alleen voor jezelf, waarom wil je dan meedoen aan deze ‘vleeskeuring’? Wat nu als ik je vertel dat je dat beoogde fysiek ook kunt bereiken zonder dat iemand het eindresultaat wellicht naar beneden haalt, door je een slechte plaatsing te geven? Als de score je niet interesseert, waarom laat je je dan jureren? Als je tevreden bent met het resultaat op je eigen foto’s en hetgeen wat in je eigen spiegel te zien is, is een fotoshoot (met blijvend resultaat in de vorm van foto’s) dan geen betere optie?

Bikini fitness Health & Co

Een wedstrijddoel kan enorm leuk, leerzaam en vol toegevoegde waarde zijn; mits je weet waar je aan begint. Als je alles voor jezelf op een rij hebt gezet, begrijpt wat erbij komt kijken en met 100% zekerheid kunt zeggen dat je er vol voor wilt gaan, dan raad ik je aan er ook met alle zin van de wereld aan te beginnen, want er staat je een prachtige ervaring te wachten! Je leert jezelf als persoon beter kennen, je gaat ervaren hoe het is om alles te geven en je gaat een prestatie leveren waarbij je je grenzen verder verlegt dan de meeste mensen zich voor kunnen stellen. Zet hem op!

 

Bodybuilding Health & Co
 • Deel dit artikel:

Mee doen aan een bodybuilding wedstrijd?

Tegenwoordig is het aantal cliënten dat nu een wedstrijd wilt doen, (vooral bikinifitness), vertienvoudigd. Veelal jonge vrouwen, die nog niet lang bezig zijn met de sport, maar vooral via Instagram geïnspireerd worden door alle wedstrijdlichamen. Laten we eerst duidelijk stellen dat een wedstrijd een piekmoment is. Niet eens een dag, maar letterlijk een paar minuten. Je werkt op voor een paar minuten om er op je allerbest uit te zien. En dat voor een willekeurige jury.

Coach Josca heeft het afgelopen half jaar haar kont er(op)af gesport om zelf eens te ervaren hoe dat nou eigenlijk is en hoe het eraan toe gaat.
Ik heb zelf nooit te maken gehad met overgewicht. Meedoen aan een wedstrijd in bodybuilding vergt extreem veel discipline en doorzettingsvermogen om in een bepaalde shape te komen. Op deze manier kon ik mijn ervaring in deze sport vergroten, maar ook leek mij dit avontuur erg leerzaam voor mijzelf en mijn coachingskills. Zodat ik beter kan begrijpen hoe lastig het is om gewicht te moeten verliezen.

Wedstrijd
Afgelopen weekend heeft mijn wedstrijd plaatsgevonden. Het moment was ein-de-lijk daar waar ik zo hard voor had gewerkt. Het hoogtepunt voelde niet als het hoogtepunt zoals ik mij had voorgesteld. Wellicht komt dat ook omdat de wedstrijd op Aruba plaatsvond en het niveau erg amateuristisch was, qua organisatie. Het verliep erg rommelig en ze lieten mij ook niet mijn T-walk (poses) afmaken in verband met tijdgebrek. Dit is natuurlijk ontzettend respectloos naar de atleten toe. Zij hebben tenslotte maanden gewerkt voor juist dát moment. Ik heb ondanks dat wel de tweede plek weten te bemachtigen!!
Bikini Fitness Josca

Geld
Er wordt niet alleen hard gewerkt… Deze sport kost ook nog eens een hele hoop geld. Ik ben in totaal meer dan €1000,- euro kwijt geweest voor die ene minuut op het podium. Denk hierbij aan de poseerlessen, make-up, sportcoach, sportschool, bikini, versiering voor op de bikini, juwelen, spraytanning, kapster, schoenen en natuurlijk je voeding. Hiernaast kost ook het inschrijven voor een wedstrijd veel geld en betalen vrienden en familie die willen komen kijken entree.
Dit mag je natuurlijk niet tegenhouden om je droom waar te maken, maar is dit wel iets om bij stil te staan voordat je eraan begint!

Voeding
Veelal wordt er gedacht dat je na het doen van een wedstrijd meteen op en top voedingsdeskundige bent, terwijl het merendeel van de atleten puur en alleen opvolgen wat een coach hen verteld te doen. De gedachte dus achter waarom je iets wel of niet eet wordt er niet bij uitgelegd. Dit zorgt ervoor dat je een normale aardappel als de boosdoener ziet en een zoete aardappel als super gezond. Reality check, dat is niet zo… Wil je kennis krijgen van voeding en training? Volg hiervoor een gedegen cursus, maar verwacht het niet te krijgen van meedoen aan een bikiniwedstrijd.

Voeding en obsessies
Nadat je jezelf maandenlang weg van lekker eten hebt moeten houden (met uitzondering van de lang achterhaalde “cheatdays”), is het niet gek dat je jezelf continu wilt vergrijpen aan vet- en suikerrijk eten. Niet omdat vet en suiker verslavend zijn, maar omdat je daarvan geniet en je weet dat je na de wedstrijd geen beperkingen meer worden opgelegd.
Veel vrouwen krijgen langdurig geen controle meer op hun eetgedrag. Daar kunnen er veel slecht mee omgaan. Los van de grote gewichtstoename na je wedstrijd (wat normaal is), is het gevoel van machteloosheid voor velen moeilijk te accepteren. Ondanks dat ik dacht dit niet te zullen hebben omdat ik zelf werk als ‘’voedingscoach’’, vind ik dit erg lastig en merk ik dat werkelijk mijn hele lichaam van slag is.

Energie
Het enige wat je doet is je lichaam in een uiterste staat brengen. En nee, dit is niet gezond. Ook al heb ik niks gebruikt, zelfs geen supplementen, waren ook de methodes om deze shape te gebruiken natuurlijk, maar ik heb me nooit eerder zo ongezond en energieloos gevoeld.
Het is immers een vrijwillige uithongering tot een ongezonde hoeveelheid lichaamsvet. De vroege ochtenden, het slopende dieet, je verstoorde libido, je moodswings, je partner, familie en collega’s die er geen reet van begrijpen, je ingevallen gezicht, mogelijk je haaruitval, verstoorde menstruatie en constante kwarkadem zijn voor niemand een plezier.

‘Ja maar dat is het mij waard! Ik doe het voor mijzelf en ik wil kijken hoe ver ik kan komen!’ Dat is een prima argument. Wel wordt deze vaak met te veel overtuiging gebracht door mensen die niet weten wat zij kunnen verwachten, maar dat terzijde. Vrijwel niemand kan er altijd uitzien zoals zij er op het podium uitzien. Ook daar hebben veel mensen moeite mee. Het is niet ongebruikelijk om na een wedstrijd binnen een week minimaal vijf kilo aan te komen.Wedstrijd schema

Wil je dit toch graag gaan doen? Hebben we een checklist voor je. Voordat je kijkt naar het mentale aspect, moet je je eerst een aantal dingen afvragen wat betreft je fysiek.

 • Als je aan het trainen bent in de gemiddelde commerciële sportschool, spring je er dan enigszins uit qua hoe je lichaam eruit ziet?
 • Als je over straat loopt in strakkere kleding, trek je dan aandacht met je fysiek?
 • Heb je ervaring met het doorlopen van verschillende ‘cycles’ van ‘bulken’ en ‘cutten’?
 • Heb je gedurende een langere periode als man zijnde <10% lichaamsvet gezeten, als vrouw zijnde onder de 20%? (gemeten met jackson-pollock huidplooimeting)

Als het antwoord op vraag 4 ‘ja’ was, was dit makkelijk vol te houden, zonder jezelf extreem te beperken op sociaal vlak of hier in door te slaan? Dan gaan we naar deel 2:

 • Ben jij in staat om goed naar jezelf te kunnen kijken na de wedstrijd, wetende dat je 99% van je leven er nooit meer in die shape bij zult lopen?
 • Kun jij jezelf restricties opleggen, zonder jezelf dingen aan te trekken van je directe omgeving die er 100% zeker commentaar op gaat hebben?
 • Kun je dingen opofferen op sociaal gebied, zoals uiteten en drankjes doen, gedurende die laatste weken/laatste aantal maanden?
 • Weet je van jezelf dat je emoties kunt delen en je coach (of vertrouwenspersoon) op de hoogte kunt houden van hoe je je voelt, zonder dingen achter te houden?
 • Hoeveel emotie hang jij aan ‘lekker’ eten en kun je dat loslaten naar mate je lager komt qua calorie/energie inname?
 • Kun je mentaal omgaan met het feit dat je op een gegeven moment, ongeacht hoe goed je het probeert te controleren, continu honger zult hebben en steeds een ‘drang’ naar voeding zult ervaren?

Realistisch zijn
We accepteren en begrijpen dat mensen van 1 meter 70 geen realistische kans hebben om een pro basketbalspeler te worden, ongeacht hoeveel moeite, toewijding en tijd hier in gaat zitten, of hoe gepassioneerd diegene over zijn/haar doel is. Dit geldt natuurlijk ook voor deze tak van sport. 

‘Maar ik doe het niet om te winnen, ik doe het voor mezelf!’
Laten we voorop stellen dat, als je deze instelling hebt, je allereerst even een buiging verdient. Je begint namelijk aan het proces van het fysiek uithongeren van je lichaam, tot het punt waarop je tegen de limiet aan zit, waarbij je zowel fysiek als mentaal meer uitgeput raakt dan de gemiddelde mens ooit zal zijn, om vervolgens een podium op te stappen waar je beoordeeld wordt, zonder dat je enige waarde hecht aan het feit dat je misschien wel nummer 10 van de 10 wordt. Als je bij dat feit geen enkel moment twijfelt, verdien je enorm veel lof, ongeacht de situatie.

De vraag die ik je dan zou stellen is: wáárom doe je het? Wil je een podium fysiek, of wil je echt op het podium staan? Als je geen waarde hecht aan een podiumplaatsing, waarbij je op het podium staat puur en alleen voor jezelf, waarom wil je dan meedoen aan deze ‘vleeskeuring’? Wat nu als ik je vertel dat je dat beoogde fysiek ook kunt bereiken zonder dat iemand het eindresultaat wellicht naar beneden haalt, door je een slechte plaatsing te geven? Als de score je niet interesseert, waarom laat je je dan jureren? Als je tevreden bent met het resultaat op je eigen foto’s en hetgeen wat in je eigen spiegel te zien is, is een fotoshoot (met blijvend resultaat in de vorm van foto’s) dan geen betere optie?

Bikini fitness Health & Co

Een wedstrijddoel kan enorm leuk, leerzaam en vol toegevoegde waarde zijn; mits je weet waar je aan begint. Als je alles voor jezelf op een rij hebt gezet, begrijpt wat erbij komt kijken en met 100% zekerheid kunt zeggen dat je er vol voor wilt gaan, dan raad ik je aan er ook met alle zin van de wereld aan te beginnen, want er staat je een prachtige ervaring te wachten! Je leert jezelf als persoon beter kennen, je gaat ervaren hoe het is om alles te geven en je gaat een prestatie leveren waarbij je je grenzen verder verlegt dan de meeste mensen zich voor kunnen stellen. Zet hem op!

 

 • Deel dit recept:

Reageer op dit artikel

  Subscribe  
Abonneren op